Sömnproblem?



Nu när julen närmar sig betyder det också att man har extramycket att göra i skolan eftersom lärarna har en tendens att sätta proven så nära varandra som möjligt i slutet av året. Det bidrar till att man har extramycket att göra och tänka och det går ut över sömnen. 

Några får sömnproblem vid den här tiden på året men några har det under hela året och vad alla vet så är sömn jätteviktig för kroppen och huden, så här tänkte jag skriva om lite tips som förhoppningsvist kan hjälpa er att somna lättare.


Ha det mörkt och svalt i rummet.
Ät inte precis innan du lägger dig, sista måltiden ska ätas några timmar innan man går och lägger sig.
Varm mjölk alternativt varm choklad rekommenderas om man ändå måste stoppa i sig något. Anledningen till det är att mjölk innehåller tryptofan som kroppen omvandlar till serotonin och det verkar lugnande. Lugnande tabletter brukar innehålla serotonin.
Använd sovrummet endast som sovplats. Arbeta och ät inte i sovrummet då du kan bli påmind om det när du försöker somna i sovrummet.
Skriv dagbok innan du går och lägger dig så du kan få ut all din frustration och tankar där så slipper du grubbla på det när du försöker somna.
Tvinga dig att vakna extratidigt någon morgon om det är så att du inte kan somna "när man ska" för att du håller på att vända på dygnet. Genomlid dagen och gå inte och lägg dig förrän den tidpunkten du vill fortsätta att somna på i framtiden.
♥ Gå bara upp och gör något annat, som att läsa en bok, försök sedan att somna om igen.


Tips om du är rädd för spöken:
♥ Utmana spöket. Tänk "Om spöket inte kommer ikväll kommer han aldrig komma. It's now or never!". Övervinn din rädsla, det är bättre att han/hon visar sig på en gång och du blir skrämd en gång bara och blir medveten om att han finns respektive inte finns än att du försöker somna med den rädslan alla dagar framöver.

Förebyggande åtgärder:
Gå och lägg dig samma tid varje kväll. Skapa en rutin.
Vakna vid samma tid trots att du gick och lade dig sent igårkväll. Annars kommer du bara vakna senare vilket gör att du kommer somna senare och det kommer leda till att du vänder på dygnet.

Annars..
Acceptera bara att du är en person med sömnproblem och tänk på att det är något som andra inte får uppleva. Visst är det inte så bra, men försök att glädjas åt det så kanske du blir mer positiv av dig och du släpper det och somnar.
♥ Uppsök en läkare, det kan vara en underliggande sjukdom som gör så att du har sömnproblem. Beställ en tid hos läkaren så att du slipper oroa dig.

Källor:
http://www.netdoktor.se/depression/?_PageId=904
http://www.somnproblem.se/praktiska_tips.php
http://www.vardguiden.se/Tema/Barn-och-foraldrar/Tonaringar-13-19-ar/Somn/
Bildkälla:
http://img1.coolspacetricks.com/images/commentgraphics/emo/80260.jpg


Kommentarer
Postat av: Cookie

sv: HAHA JA!c Omegleär så jävla kul:P

2009-12-01 @ 14:11:11
URL: http://popkakans.blogg.se/
Postat av: Maddie

Tummen upp !!

2009-12-01 @ 18:56:28
URL: http://hellomaddie.blogg.se/
Postat av: Josefine

Härlig blogg du har, verkligen :D



Kika gärna in på min och se vad du tycker :)

Öppen för kritik :)

2010-04-14 @ 16:35:21
URL: http://josefinesymaskiin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0