Sminkets bäst före-datum
Bildkälla

Ibland när ni vill täcka över era ojämnheter kan det i själva verket vara så att ni inte bara täcker, utan förvärrar läget också. Det är nämligen så att smink också har bäst före-datum fast man inte tänker på det om man använder väldigt gammalt smink.

Låter det ologiskt? Egentligen inte, tänk bara hur mycket bakterier det är runtomkring oss och dessutom förvaras smink oftast i rumstemperatur så det är väldigt lätt för bakterier att bygga en hel civilisation i din concealer. Det är bara naturligt, thank god att smink inte håller jättelänge, det skulle bara betyda att det är fullt av kemikalier och konserveringsmedel(som om det inte är mycket nu).

Bäst före-datumen skiljer sig såklart och det beror på många faktorer. Det beror t.ex. på temperaturen, ens hygien, kringprodukterna, vattenhalten i sminket och vilket märke det är et.c. Så lite inte blint på det jag publicerar här.

Mascara: 3-6 månader. Tänk därför på att inte köpa för många mascaror, utan använd den du har först. Glöm inte att tvätta bort mascaran innan du lägger dig också då mascara gör att dina ögonfransar stelnar. De bryts då lättare, speciellt när du sover och vrider och vänder dig i sängen.

Kajalpenna: Svårt att säga, beror väldigt mycket på hur ofta du använder det och hur mycket. Men kajalpennan ska hålla ganska länge eftersom du vässar den hela tiden och då kommer ett nytt lager fram som tidigare varit skyddat från smuts och bakterier. När den blivit torr och börjar lukta konstig är det nog dags för den att slängas i papperskorgen.

Ögonskugga och puder: 12+ månader. Ögonskugga i puderform håller längre än de i krämform eftersom den höga halten av vätska i krämformen. Se till att vara hygienisk och pilla inte i ögonskuggan så håller den längre. Detsamma gäller puder.

Läppstift och läppglans: Runt 12 respektive 6 månader. Läppstift håller nästan dubbelt så länge då det håller runt ett år och läppglans runt ett halvt år.

Foundation och concealer: Lite mindre än ett år.


Har endast baserat min sammanställning på s k andrahandskällor. Smink är som mat, du får själv använda dina sinnen för att avgöra om det går att använda eller ej!

Källor:
http://glamour.ifokus.se/Articles/Read.aspx?ArticleId=5fd318b1-4aa3-46ca-b0b3-1a7819a1a595
http://blogg.aftonbladet.se/9777/perma/251019/
http://www.aftonbladet.se/sofismode/article160521.ab


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0