Tips till er som ska söka till gymnasiet


Bildkälla

För många är det dags att börja söka i gymnasiet i år, samtidigt har många ingen aning på vad de ska göra efter högstadiet!

Jag tänker inte tipsa om "följ ditt hjärta" och blaha, utan nu blir det några konkreta tips som jag skulle göra och tänka på om jag skulle återfödas och vara medveten om den här listan.

Kolla hur många av lärarna som är behöriga! Det här är faktiskt extremt viktigt vilket är svårt att tro. Men ni ska för Guds skull inte låta er luras av skolor som säger "lärarna på vår skola har 20 års arbetserfarenhet inom ekonomi", "de här lärarna pluggade på KTH" eller "Han jobbade som programmerare förut, han är extremt duktig inom matte." DET SPELAR INGEN ROLL.

Poängen med att utbilda sig till lärare är att lära sig att LÄRA UT. Det kan tyvärr inte alla trots att de har 20 års arbetserfarenhet och är jättebra i ämnet, de är säkerligen jättebra på sitt ämne men de har ingen erfarenhet eller kan inte lära ut. Många av oss själva känner väl igen oss själva i situationen. Vi förstår, men vet inte hur vi ska förklara det.

Dessutom skiljer sig, tråkigt nog, det man lär sig på gymnasiet med de kunskaperna som används ute på arbetsmarknaden. Så fastän ni har en programmerare som är kvick i skallen så är det väldigt troligt att han inte förstår sig på det som ni ska lära er i matteboken, för det används inte i verkliga livet.

Så lyssna till det här rådet och välj skolor med många behöriga lärare.

♥ Kolla elevernas schemor. Det här är jättesmart att göra eftersom olika skolor lägger sina scheman på olika sätt. Några skolor föredrar att man börjar jättetidigt på morgonen så att man slutar tidigt och några tvärtom. Vad passar dig bäst? Har du långt till skolan?

Kolla även om det är många håltimmar i schemorna, kolla både åk 1, 2 och 3-elevernas schemor eftersom du förmodligen tänker stanna kvar i en och samma skola i 3 år. Ibland är det så att åk 1-elevernas scheman är jättebra medan åk 3's suger. Det är för att det är störst chans att elever byter skola i åk 1 medan nästan ingen byter sista året. Så man måste prioritera ettornas scheman.

 ♥ Kolla upp hur du ska ta dig till skolan. Till exempel på SL. Är det många byten? Hur lång tid tar det? Hur ofta går bussarna? Går de lika ofta på eftermiddagen om jag nu skulle börja sent, eller måste jag ta en annan resväg?

Gå personligen till skolan en helt vanlig skoldag och kolla med eleverna vad de tycker om skolan. Vad är dåligt och vad är bra? Eleverna på öppet hus brukar sällan säga sanningen, de är trots allt där för att representera skolan och får oftast belöning för att göra det(i form av t.ex. biobiljetter).

Googla skolan. Underskatta inte det här. Eftersom bloggar växer så är det fullt möjligt att du kommer hitta bloggar av några elev som går på den skolan du är intresserad av. Dessutom kan bloggar som kritiserar skolan komma fram och olika nyhetsartiklar. 

Hoppas att tipsen hjälper er att välja den ultimata skolan! Dela gärna med er era konkreta tips! 

Jag har personligen skrivit texten, så länka gärna hit om ni skulle vilja ha texten på er blogg. :)Kommentarer
Postat av: Jenny

Mkt bra skrivet! :D

2010-01-27 @ 21:33:57
URL: http://nguuuyen.blogg.se/
Postat av: mysecreti

SV:hehe det är sant .. tiden kommer nog gå jätte fort :P

2010-01-27 @ 21:58:56
URL: http://mysecreti.blogg.se/
Postat av: Madeleine

Bra skrivet!

2010-01-28 @ 06:30:14
URL: http://madeleineishere.blogg.se/
Postat av: Ine henriksen

:)

Ha en fin dag!

2010-01-28 @ 12:35:41
URL: http://inehenriksen.blogg.se/
Postat av: eee

vad skulle du vilja läsa om på en blogg ? (:

2010-01-28 @ 15:08:15
URL: http://tiotusensoldater.blogg.se/
Postat av: MALINHE |foto|

SV: tack! :D

2010-01-28 @ 16:26:52
URL: http://malinhee.blogg.se/
Postat av: Anne ;)

sv: Haha, jag håller faktiskt med när det gäller Robert Pattinson. Han är iNTE snygg ! Jag föredrar Taylor ;)

2010-01-28 @ 16:51:16
URL: http://anneliscious.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0